Tokoilua Mainualla

Friday, February 29th, 2008

Keskiviikko-ilta meni koiruuksien kanssa Mainualla. Meillä oli ekat epäviralliset sm-toko -joukkueen treenit. Paikalla olivat Tiina+Neppu, Tarja+Rape, Kaisa+Urho ja Minä +Rommi. Aluksi laitettiin koko porukka paikallaan oloon. Kivasti meni, otettiin vielä eriaikaiset käskyt perusasentoihin. Laitoin Rommin vielä istumaankin, pysyi ihan hyvin, kun en mennyt piiloon, tipahti kuitenkin alas, kun tulin piilosta näkösälle. Pitää treenailla istumiskestävyyttä vielä helpommissa olosuhteissa. Tehtiin vielä teetauon jälkeen yksilöliikkeet. Seuraamiset menivät ihan o.k, maahanmeno oli Rommilla vähän hidas, toisella kertaa meni paremmin, eli pientä epäröintiä oli liikkeessä. Luoksetulo meni hyvin, patsi, että en enää muistanut, mikä oli meidän käsky oli ja pää löi tyhjää vähän aikaan. Seisominen o.k. Hypyssä Rommi jäi haistelemaan lattiaa, minkä seurauksena pysähtymiskäskystä Rommi meni istumaan. Teki saman vielä toistamiseen. Tosi ihmeellistä, koska ei ole tehnyt sitä koskaan aikaisemmin. Toistettiin liike muutaman kerran ja saatiinkin oikeat asennot.  Mielestäni ihan onnistunut treeni siihen nähden, että oltiin sisätiloissa, missä joku päivä sitten oltiin treenattu hakua. Kuvia ja videopätkiä tulee galleriaan.

Rakennusetsintään

Tuesday, February 26th, 2008

TREENIT/ PAIKKA:pelastushakua Mainun koululla
KELI: sisällä
HARJOITUS:  kiintorulla sisällä
MAALIMIEHET: 5 yhtä aikaa
PIILOASENNOT/-PAIKAT: umpipiilo kaapissa, 2 seisovaa,  yläsängyllä, kellarin perukoilla
PALKKA: lihapulla
KOMMENTTI: Treenit menivät Rommin osaamisen tasoisesti, seisovia  ja ylhäällä olevia ei osannut sisällä ilmaista.
Oltiin eilen Mainuan koululla pelastustreeneissä.  Hyödynsin kaikki kynnelle kykenevät eli saatiin 5 maalimiestä. Rommi oli vuorossa loppupuolella ja paikka oli hyvin hajustunut. Ekana otettiin umppari. Rommi oli vähän sekaisin hajujen määrästä  otti rullan ja kävi vielä Rulla suussa kaapin ovella ennen kuin tuli näytölle. Yläsängyssä oleva Kaisa ei ollu yhtään sen helpompi. Rommilta tuli jopa haukku, kun se yritti kurotella ylös eikä rullaa tipahtanut mistään. Seuraavana oli seisova Petri. Taas oltiin ongelmissa, kun kuroteltiin ylös. Taas oli liikuttavaa koiran rullapohdiskelut: Rommi nimittäin otti Petrin kohdilla olevan sandaalin suuhunsa ja toi sitä mulle rullana ja kun se ei kelvannut se toi vielä tennispalloa. Kellarista Antin ilmaisu onnistui ongelmitta, koska maalimies oli istualtaan. Satun noukkiminen pikkuhuoneesta ei meinannut sekään onnistua millään, koska maalihenkilö seisoi. Otettiin loppuun vielä “helppo” maali, joja ei kuitenkaan ollut ihan helppo, Rommi otti tarkentamatta hajua rullan suuhun, mä otin sen pois ja jatkettiin. Lopulta Terhi bongattiin suihkusta ja ilmaisu saatiin onnistumaan. Lopuksi, kun kaikki koirat oli treenattu, tehtiin Rommille vielä ulkona kiintorullailmaisutreeni. Ekana kyykyssä ja sitten seisova. Ulkona ei ollut mitään häikkää ilmaisussa.  Ihan oli kiva nähdä, millä mallilla meidän ilmaisu on ja huomata, että sisätiloissa on vielä tehtävää  ja että seisovia täytyy treenailla.

Takapihantokoilua

Sunday, February 24th, 2008

Tänään pihailtiin Rommin kanssa. Aloitin treenit tunnistusnoudon alkeilla.  Pistin Rommin piiloon ja kaivoin viime syksynä keräämiäni jälkikeppejä autosta. Laitoin yhden hajustuneen kepin piiloon lumihankeen niin, ettei Rommi nähnyt ja päästin koiran vapaa-käskyllä liikkeelle. Vaikkei Rommi ollut nähnyt mulla keppejä, eikä sitä että piilotin, se lähti heti liikkelle ja poimi lumen seasta kepin ja toi mulle. Tein saman vielä kolme kertaa ja koira noukki kepit niin kuin pitikin. Luovutusasento ei viimeisillä kahdella kerralla ollut paras mahdollinen, mutta sitä ei tässä treenattukaan. Täytyy ottaa, kun Kaisa saa sahattua meidän tunnarit, yksi kotiin luovutusta ja rauhallista pitoa varten. Noutojen loppuasentoja tehtiin niin, että laitoin kapulan suuhun ja otin pari askelta taakse. Asento alkaa olla aika hyvä, tiiviyttä täytyy vielä treenata kotosalla. Luoksetulon pysäytyksiä otin myös, Rommin kanssa täytyy olla tarkkana, ei voi ottaa montaa peräkkäin, kun se ryhtyy himmailemaan liian aikaisin. Kaukokäskyt sujuivat tosi hienosti vaikka otin samoja käskyjä peräjälkeen. Matkaakin oli about 7-8 metriä. Seuraamisen käännöksiä ja jättäviä liikkeitä tehtiin vielä loppuun. Oli kiva treeni.

Hakuilua Paavolassa

Friday, February 22nd, 2008

TREENIT/ PAIKKA:pelastushakua pk-tyylillä Paavolan ympäristö
KELI: +1 uppohanki, tuulinen
HARJOITUS: irtorullat/ kiintorulla, pistotyöskentelyn vahvistaminen
MAALIMIEHET: 2 yhtä aikaa
PIILOASENNOT/-PAIKAT: istuva haamu ja  makaava
PALKKA: lihapulla
KOMMENTTI: Rommi kävi melkosilla kierroksilla ennen lähtöä. Sitä sai käskyttää aika paljon, että sain pysymään lähellä. Hallittavuutta maastossa pitää treenata enemmän. Muuten kivat treenit
Tänään aloitettiin pk-pistojen muisteleminen pitkästä aikaa. Koska hanki oli upottava, välillä melkein nivusiin asti, päätin, etten teetä Rommilla mitään massiivista juttua. Rommi sai kunnon näkölähdöt Petriin. (Rommi näki, kun Petri jäi etukulman rajalle, kun me jatkettiin polkua pitkin keskilinjalle.)  Rommi pinkaisi suoraan lähetyksestä ja toi irtorullan, jaksoi odottaa kytkemistä ja odotti rauhassa maalilla. Keskilinjalle palatessa päästin Rommin vapaaksi ja yritin hallita sitä käskytyksellä. Rommi intoili kovin eteenpäin, eikä meinannu malttaa pysyä lähellä. Terhistä Rommi ei saanut mitään apuja, mutta tiesin, mistä lähettää Rommi suoraan. Tääkin meni ongelmitta ja koira oli sitä mieltä, että lisää pitäis saada. Pitää ryhtyä vähitellen kohottamaan koiran  kuntoa kokeita varten ja jatkamaan risteilykuvion opettamista. 

Palloilua

Thursday, February 21st, 2008

Eilen oli taas halleilun vuoro. Tehtiin perussettiä seuraamisineen ja jättävine liikkeineen. Hinkkasin luoksetuloa sekä eteen istuen, että sivulle tuoden. Koira on oppinut erottamaan nämä kaksi liikettä ihan mukavasti. Otin noutoa niin, että laitoin kapulan koiran suuhun, ja otin askeleen taaksepäin. Ei tuonut ihan kiinni, mutta asento oli jo parempi. Pitänee hinkata luovutusasentoa kotosalla. Kaukokäskyt toimivat ihan kivasti ja pallolla palkattuna luoksetulon pysäytys. Otettiin parit ruutuun menot vielä Rommille, kun Kamin ruutu vapautui meille. Sit taas vedettiin loppuun vepeilyt. Viennit menivät tosi kivasti ja “rantaan” tulo tapahtui toisesta käskystä.  Eli vene maltettiin jättää tällä kerralla. Takaisinpäin “ui”  poijujen välistä.  Köydennoutoa myös harkattiin. Se meni niin kauan taas hyvin, kunnes Henna oli painona. Tuolloin tuli himonen riuhtominen ja loppuun köyden tappo. Ilman painoahan köysi tulee melko kivasti ilman ravisteluja.  

Pikahakua

Monday, February 18th, 2008

Käytiin tänään Kaisan kanssa Puukeskuksessa rimaostoksilla ja samalla Vimpelinvaarassa parkkiksella pikatreenaamassa. Otin pitkästä aikaan pk-tyylillä  ja kiintorullalla lähettäen koiran itsenäisesti hommiin. Eka meni kivasti ja vauhdilla, vaikka taas näytölle mentäessä meinas olla niin kiire, ettei Rommi malttanut tulla kunnolla sivulle. Palkkasin luoksetulosta. Seuraavalle Rommi lähti hyvin, mutta kaartoi pois suoralta linjalta sinne, minne olimme “jättäneet” Kaisan. Etsi ja löysi hyvin ja tällä kertaa malttoi tulla myös sivulle. Vikalla  kerralla kaarsi taas jyrkästi oikealle, siis sinne, mistä oli saanut viimeisen näköhavainnon. En viitsinyt kutsua koiraa pois, koska halusin nähdä kuinka hyvin se jaksaa tehdä itsenäisesti töitä ja kuinka kaukana. Siinä vaiheessa kun koira oli lähdössä pois parkkipaikalta kutsuin takaisin ja tuli.  Jouduin tekemään yhteensä 4  lähetystä ennen kuin mentiin oikeaan suuntaan. Täytyy siis muistutella koiralle lähetys/pistokuviota jasitä, että edetään siihen suuntaan, mihin näytetään. Mukavaa oli, että koira työskentelin itsenäisesti ja tuli vasta sitten kuin kutsuin mun luokse. Pientä tökkimistä oli maalilla namien perään. En nimittäin pitänyt mitään kiirettä näytölle mentäessä vaan löntystelin melko hitaasti.  Pitää välillä myös palkata itse ja olla palkkaamatta kokonaan.  Vielähän tässä on puoltoista kuukautta ekoihin hakukokeisiin, kääk!

Touhuiluja

Thursday, February 14th, 2008

Tiistaina käytiin palloilemassa hallilla. Tehtiin perussetin lisäksi noudon luovutusta. (joka ei sitten taas meinannu onnistua millään) paikallaan oloa ja eri aikaisten käskyjen antoa koirille, sekä erinäisiä vepevientejä. Tein taas “poijujen” välistä vaikeutetusta kulmasta “veneelle” lähettämistä ja rantaa kutsua.  Rommi osasi hakea hyvin väliä, ainut ongelma oli, ettei koirulainen halunnut tulla “veneeltä” (= nakeilta) takaisin “rantaan”. Useamman toiston jälkeen tuli vasta.  En ole vielä kamalan huolissaan asiasta, en usko, että sillä on mitään tarvetta jäädä pyörimään veneelle oikeissa oloissa. Lopuksi testasin Rommin kykyä hypätä täysikorkea PK-hyppyeste. Narupallon voimalla koira singahti yli. Ekalla kerralla kolautti vähän takapäätään, seuraavilla kerroilla nykäsi kintut paremmin vatsan alle ja pääsi yli. Mikä hienoa, Rommi oli automaatisesti tulossa samaa reittiä takasin. Ei varmaankaan tartte ryhtyä hinkkaamaan kuin niitä luovutusasentoja erikseen ilman hyppyä.

Tänään käytiin pikaisesti Kaisan lauman kanssa pallohallin takana ottamassa pientä treeniä. Sain hyviä vinkkejä noudon luovussasentoon Kaisalta. Niin, ja tänään tipahti postilatikkoon se kauan odotettu Palveluskoira-lehti. Siitä seurasi sitten se, että koetta pukkaa. Ennen kesäkuuta ollaan menossa varmuudella ainakin kaksiin hakukokeisiin, kattoo sitten ollaanko menossa vielä useampiinkin… niin ja tokokokeita on ainakin kahdet tuloillaan. 

Tämän viikon touhuja

Sunday, February 10th, 2008

Tiistaiseen tapaan pyörähdettiin pallohallille. Tehtiin taas perustouhuja seuraamisia, kaukokäskyjä,  sivulle tuloa yms.  Lopuksi otettiin Kaisan avustuksella vielä vientejä Rommille.  Vientiin lisättiin poijujen välistä “rantaan” tulo. Eli liike loppuu siihen, että Rommi “ui” keppien välistä takaisin mun luo.  Kivasti löysi oikean kolon ja vaikka vähän vaikeutettiin kulmaa, tuli silti oikeasta paikkaa. Ainakin nyt näyttää, että vienti sujuu ongelmitta.  Toivotaan, että vesi ei tuo ongelmia.
Muutoin ollaan oltu tämä viikko melko passiivisia treenaamisen suhteen. Ostin kylläkin keskiviikona naksuttimen, jonka ehdollistamista ole ottanut joka päivä tällä viikolla Rommille.  Tänään vähän tokoilin etupihalla Rommin kanssa. Kaukokäskyt meni kivasti, eikä peruuttamisia tullut, vaikka sanoin saman käskyn monta kertaa. Luoksetulon pysäytykset ihan o.k, palkka lentää lähestulkoon yhtäaikaa koiran yli, kun käsky tulee. Luoksetulo sivulle onnistui myös mallikkaasti, eli Rommi ei ryhtynyt kääntämään itseään liian aikaisin. Otin eteenistumista lyhkäsellä matkalla ja sekin rupeaa sujumaan ihan kohtuullisesti. Vielä lopuksi touhuttiin noutokapulan kanssa; laitoin koiran suuhun kapulan ja kutsuin luokse, tuli tosi nätisti. Vaikeutin liikettä niin, että koira joutui noukkimaan kapulan matkalta, sekin sujui kivasti. Sitten kaivoin verta nenästä ja koitin, kuinka käy jos heitän. Nouto oli kyllä o.k, mutta luovutusasento se tyypillinen vino vasemmalle päin.  Täytyy jatkaa vaan sitä kapulan suorassa linjassa tuontia, se kun näyttää alkaneen sujua. Koska Rommilla on ollut vaikeuksia pysyä nahoissa, kun heitän kapulan, heitin muutamia kertoja kapulaa ja palkkasin heti paikallaan olosta. Tämä harjoitus sujui  hyvin ja koira siirsi entistä nopeammin kontaktin minuun heitetystä kapulasta.

Paavolassa

Tuesday, February 5th, 2008

Eilen lähdettiin Kaisan ja koiruuksien kanssa käymään Paavolassa. Ovat tainneet viime treenit mennä liian hyvin, sillä eilen hommat menivät vaihteeksi ihan päin peetä. No eihän koira tehnyt sinäänsä mitään sellaista, mitä sille ei olisi opetettu, mä olen vaan hinkannut tiettyjä  juttuja, mitä koira nyt toistaa… No luoksetulon imutukset toimivat ihan kivasti; sain koiran tulemaan peruttamalla melko lähelle ja suoraan eteen.  Sitten menin heti perään ottamaan vähän tavallista pidemmällä matkalla sivulle tuloa. No koira lönkytteli hitaanoloisesti about metrin päähän ja ryhtyi siinä kieputtamaan itseään sivulleni jääden kuitenkin turhan kauas. Kun en hyväksynyt ja otin uudestaan, koiran tuleminen oli vieläkin hitaampaa ja tällä kertaa se jäi mun eteen noin metrin päähän istumaan. Kun en reagoinut mitenkään, Rommi veti siitä maahan kysyen: no onko nyt hyvä? Sitten kun otin saman jutun läheltä, koira kiepautti itsensä sivulle, tai oikeastaan mun taakse, kun pidin pienen viiveen, etten heti antanut palkkaa. Mun vartaloavun poistaminen on tainnut toistaseks viedä ojasta allikkoon. Täytyy miettiä, kuinka jatkaa treeniä. Seuraava murheenkryyni oli sitten kaukokäskyt. Rommi on tehnyt niitä ihan kivasti ja olen ottanut myös niin, että olen toistanut saman käskyn useampaan kertaan, ettei koira vaihda käskyä pelkästään siitä, että sanon sille jotain. No nyt Rommi olikin keksinyt sen, että istualtaan voi peruuttaa, eli jos palkka ei tule heti peruutan niin se tulee. Jouduin tekemään kaukokäskyjä aivan lähellä ja palkkaamaan suoraan suuhun istumisesta. No voi olla, että tämä johtuu siitä, että namit ovat yleensä lennelleet koiran yli taakse. Pienen palautuksen jälkeen sain koiran kyllä pysymään istualtaan ilman peruutuksia. Luoksetulon pysäytykset olivat ihan hyviä osaamiseen nähden. Olin viritellyt kentälle meille ruudun tolppineen ja yhtäkkiä keksin, että pyydän Kaisaa viemään pallon siten, että voin tehdä eteenmenon Rommin kanssa ilman, että se näkee palloa. Lähetin koiran pallon suuntaan ja tämä tietenkin kaarsi tötsien väliin, missä oli viimeeksi nähnyt pallon. Voi, tyhmä minä, kun en ajatellut taas asiaa loppuun.  Lopuksi seurautin Rommia pallo palkkana ja kylläpä vain kontakti aivan toinen  kuin namipalkalla. Vaikka Oili tuli kekkuloimaan aivan Rommin kintereille kontakti ja seuraaminen säilyi.  Otin muutamat jättävät liikkeet, meni kivasti. Jotain positiivista tässä sitten  oli edes. Tänään sitten taas pallohallille…   

Tokoilua, esineruutua ja rakennusetsintää

Sunday, February 3rd, 2008

Eilen lauantaina käväisin Paavolassa Rommin kanssa touhuilemassa. Tehtiin perusseuraamisia, kaukokäskyjä, ruutua, sivulletuloa ja luoksetulon “imutusta” ja otettiin porukalla vielä paikallaanoloa. Menin piiloon ja vaikkei minua näkynytkään, Rommi pysyi rauhallisena ja valppaana paikallaan.  Lopuksi tehtiin vielä esine-etsinnät. Otettiin Rommin kanssa ekaa kertaa kaksi esinettä yhtä aikaa. Esineet sijoitettiin takanurkkiin noin 40 metriin. Rommi teki kaksi täsmäpistoa ja molemmilta oli tuliaisena esineet. Koiranpoika alkaa tajuta, mistä esine-etsinnässä on kysymys, hyvä niin. Oli oikein mukavat treenit ja koira toimi kivasti.

Tänään käytiin vuorostaan Mainuan koululla etsintäreeneissä.
TREENIT/ PAIKKA:pelastushaku, rakennusetsintä/Mainuan koulu
KELI: sisällä, ilmastointi?
HARJOITUS: irtorullat, koiran toimiminen sisätiloissa
MAALIMIEHET: 4 yhtä aikaan
PIILOASENNOT/-PAIKAT: makaava sängyssä, pöydän alla, komerossa istuen, kellarin kylmähuone istuva
PALKKA: broitskua
KOMMENTTI:  Rommi teki kivasti töitä, vaikka viime rakunnusetsinnästä on pitkä aika
Olipa taas mielenkiintoista nähdä, kuinka hajut kulkevat aivan toisella tavalla sisätiloissa. Rommi oli intoa piukalla kun lähdettiin etsimään. Katsottiin ensiksi ulkoa, löytyykö ketään, ennen kuin lähdettiin sisälle. Tiesin ekan piilon, jotta saisin heti peesarin mukaan. Petri makasi “miesten makuuhuoneessa”. Rommi kiersi huoneen reunoja ja yritti lähteä “kiipeämään” sänkyä vasten olevaa hyllykköä pitkin. (hajut ilmeisesti menivät voimakkaasti ylös) Jouduttiin kiertämään melkoinen rundi ennen kuin Petri paikannettiin. Seuraava kadonnut löydettiin “luentosalin” komeron perukoilta. Taas ennen löytöä Rommi haki hajua ylhäältä seinien reunoilta. Kolmas löytyi pöydän alta ongelmitta pöydän alta. Vikana  oli vuorossa kellari. Jouduttiin laskeutumaan pimeässä kiviportaat ja menemään kodinhoitohuoneen läpi. Terhi oli sijoitettuna toiseen kylmäkaappiin ja mun tarkotus oli päästää Rommi tutkimaan ekana toinen. Rommi kuitenkin tökki kapeasti raollaan olleen kylmäkaapin oven auki ja löysi sieltä kadonneen, nappasi rullan ja toi sen mulle. Olin tosi tyytyväinen koiran touhuiluun. Ilmaisut  meni kivasti ja mikä parasta ilman mitään apuja Rommin  toimi hienosti pimeässä; meni portaat alas   omatoimisesti ja sinnikkäästi änkesi eteenpäin hajun perässä.  Hyvät treenit!!