Rauniohakua

September 30th, 2007

TREENIT/ PAIKKA: raunioetsintä/Koivulan rauniorata
KELI: pimeä, tuulinen 
HARJOITUS:koiran ohjaaminen ja lukeminen, irtorullat
MAALIMIEHET: 2×2 yksitellen
PIILOASENNOT/-PAIKAT: rivitalo, läppä,etukaivo, yläkasa (putki)
PALKKA: Kanaa ja Ehta-siivuja, palkataan vasta luvasta
KOMMENTTI: Pitää treenata pimeää, ja sitä että ei kehu koiraa, kun se tulee. Eli Rommi rupeaa etsimään minua, eikä vie rullaa väärälle ihmiselle.

Oltiin Rommin kanssa perjantaina viimeisissä rauniotreeneissä. Otin taas alueen tutkailtavaksi niin, etten tiennyt piiloja. Rommi  irtosi taas hyvin, ja etsi myös haastetta mun toiminnalle toi meidän kohdalle sattunut pimeys, kun en nähnyt koiraa kunnolla, enkä uskaltanut siksi sitä kutsua sitä mahdolliselta hajulta. Kaikki löytyi, ilmaisussa ei ollut ongelmaa. Kerran Rommi oli viemässä Vellulle rullaa eikä mulle, eli täytyy treenailla sitä pimeää. Ilmotin Rommin OSE:n peruskokeisiin (päivä ja pimeä) katsotaan päästäänkö, eli onko tilaa.

Eläinlääkärissä

September 24th, 2007

Käytiin Ruutin kanssa tänään lääkärissä silmäkontrollissa. Verenpurkaumaa ei enää näkynyt, eli silmä on toipunut siltä osin. Silmä ei kuitenkaan reagoinut valoon kunnolla, joten varattiin silmäpeilausaika ensi viikolle. Ollaan sitten viisaampia silmän suhteen.

Rauniohakua ja tokoilua

September 23rd, 2007

TREENIT/PAIKKA: Pelastushaku/Koivulan rauniorata
KELI:  kuiva, tyyni
HARJOITUS:  Irtorullia, vaihtelevat piilot, ohjaaja ei tiedä piiloja
MAALIMIEHET: 5 yksitellen
PIILOASENNOT/-PAIKAT:  tunnelin suu,yläalueen läppä ,käkikello,pisarakaivo,taaemman kasan etuosa 
PALKKA:  nakkeja, palkataan vasta kun tulee lupa
KOMMENTTI: Jatketaan raunioilla erilaisilla muuttujilla ja häiriöillä. Pidetään irtorullat käytössä

Tänään oli raunioilla pitkästä aikaa kunnolla porukkaa ja saatiin kunnon treenit aikaseks. Otin Rommin kanssa ekkana taas sinä katso-sanaa. Se  toimi hyvin. Sitten otettiin tottista niin, että kaikki olivat vieressä katsomassa, eli häiriönä. Aluksi ei meinannut tulla kontaktia, mutta kyllä se sitten vähitellen tuli. Rommi kävi  vähän kuumana ja edisti. taitaa olla hyvä ottaa joka kerta pienen hallinnat ennen varsinaista etsintää. Tänään päätin ottaa pitkästä aikaa niin, etten itse tiennyt piiloja ja yritin tehdä ja edetä suunnitelmani mukaisesti. Sain ohjattua koiraa melko hyvin kehollani ja mielestäni onnistuin liikkumaan järkevästi. Irtorullien kanssa ei ollu mitään ongelmia kuvio sujui hyvin. Ainut, minkä huomasi, että koira oli aika poikki viimeisellä maalilla, koska olimme edenneet aluetta järjestelmällisesti ilman suoraa lähettämistä uudelle piilolle. Tänään Rommi ei missään vaiheessa edes yrittänyt ottaa kiintorullaa suuhunsa vaan etsi kunnolla ja haki rullan. Varsin onnistunut treeni kaikin puolin. 
Iltapäivällä mentiin sitten sinne toko-treeneihin. Tänään oli vuorossa liikkeestä maahan meno ja luoksetulo.  Päädyimme siihen, että Rommin luoksetulokäsky on sivulle ja ryhdyn vahvistamaan sitä nyt joka paikassa, ettei se assosioi sitä luoksetuloon ja häämäänny pk-luoksetulossa. Liikkeestä maahan meno meni täydellisesti molemmilla kerroilla. No, sehän on ollut Rommille vahva liike. Toivottavasti tämän ääneen sanominen ei heikennä liikettä :) Oikein mukava ja onnistunut treenipäivä oli tänään.

Maalimieshommia ja esine-etsintää eiliseltä tokoilua ja jäljestystä perjantailta

September 23rd, 2007

22.09.07
Tänään oli varsin työntäyteinen vapaapäivä.  Lähdin Rommin kanssa hieman ennen yhdeksää VSPK:n  rauniokokeeseen maalimieheksi. Kokelaita ei ollut kuin kolme ja itse koe saatiin vedettyä rivakkaan tahtiin: kahdeltatoista oltiin jo valmiita. Kokeen jälkeen otin Rommille hiukan tottista. Aluksi ei meinannut tulla mitään, kun koira kävi niin kuumana jouduttuaan odottelemaan autossa 3 tuntia ja katsomaan kun muut koirakot pääsivät etsimään.  Alkuintoilun jälkeen alkoi homma taas luistaa. Yritin palkata Rommia tiheämmin ja noudattaa muitakin hyviä neuvoja, mitä saatiin Annukalta. Koitin kävellä suoraan ilman hartia-apuja ja kääntää päätä käännyttäessä. Katseen vieminen pois koirasta paransi itse asiassa kontaktia, eikä vienyt sitä pois. Pitää yrittää huomenna muistaa siellä toko-kurssilla nämä vinkit edelleenkin.  Tokoilun päätteeksi otin Rommille eteen menon.   Se  oli taas lähtemässä etsimään patukkaa eikä menemään suoraan. Täytyy ilmeisesti harjoitella vielä niin, että viedään yhdessä lelu ja sitten tottistellaan muuten ja lopuksi sitten se eteenlähetys. Mentiin Taijan kanssa vielä Lausteen metsikköön lenkille Rommin ja Niitin kanssa. Otettiin mukaan rojuja esineruutua varten. Pojat saivat juoksennella ja peuhailla ojien pohjille  kunnon matkan, ennen kun  ryhdyttiin ruuduntekohommiin.   Tehtiin Taijan kanssa pojille sellainen 20 x 40 metrin kaistale. Koska mä otin Rommille vaan kaks esinettä kaistaleelle, me aloitettiin. Kävin viemässä  Rommin kanssa esineet (käsine ja kalastajahattu) takanurkkiin. Ensimmäinen  esine tuli ongelmitta toiselle Rommi ei irronnut, joten jätin sen istumaan, hain esineen, näytin ja vein takaisin.  Rommi eteni enemmän , mutta ei lähtenyt vieläkään. Seuraavaksi teimme niin, että Taija piti koiraa ( eli ei ollut käskyn alla) minä näytin taas esineen ja vein sen paikalleen. Nyt koira irtosi hyvin, etsi kunnolla ja lopulta löysi esineen.  Täytyy jatkaa varmaankin muutaman kerran niin, että vien yhden kerrallaan takarajalle, kuitenkin useamman kerran ja sitten lisätään niitä esineitä.  Maasto mihin tuo ruuti tehtiin oli kanssa aika haastava. Valittiin vähän liian tiheä kaistale, jossa ei nähnyt kunnolla koiran toimintaa, eikä pystynyt kehumaan koiraa heti kun se otti esineen suuhunsa. Kaikesta huolimatta olen tyytyväinen. Ns. oikeat esineet tulivat ihan yhtä hyvin kuin lelutkin ja luovutus onnistui paremmin, eikä siten kuumentanut koiraa liikaa.  Täähän oli Rommin viides esineruutu eläissään ja  mielestäni on kehittynyt varsin hienosti ottaen huomioon, ettei sille ole aikaisemmin luotu minkäänlaista ehdollistumista (=sanaa) esineille. Täytyy kuitenkin muistaa, että hiljaa hyvä tulee.  Pitkän päivän jälkeen oltiin puoli viiden maissa kotona. Kuvagalleriasta löytyy kuvia treenipäivän jälkeisistä tunnelmista, eli siitä miltä näyttää onnellinen laku. Mikä voisikaan olla parempaa touhuamisen jälkeen kuin vatsa täyteen ruokaa, kuuma suihku, hieronta ja kölliminen untuvatäkillä kylpytakki päällä?    
 21.09.07
Rommi pääsi tänään pitkästä aikaan TSAU:n  kentälle. Mutta ei suinkaan agilitamaan vaan tokoilemaan . Ennen tokoilua tein Rommille sellaisen n. 300 metriä pitkän  jäljen jolle laitoin 6 keppiä.   Sitten tokoilemaan.  Sain Annukalta paljon hyviä vinkkejä seuraamiseen ja ei niinkään koiran tekemiseen vaan omaan toimintaan.  Käännöksiin ensin pää kääntyy sitten oma keho. Kävelen myös  koko ajan vinoon vasemmalle ja  hartiat  kääntyneenä vasemmalle. Nyt pitää opetella kävelemään  oikein hartiat suorassa menosuuntaan ja katse pois koirasta eteenpäin. Täytyy muistaa taas palkata koiraa tiheämpään. Muutoin alokasluokkaa ajatellen meidän seuraaminen on kuulemma varsin mallikelpoista. Tiettyhän on kiva kuulla vinkkejä liikkeiden viilaamiseen. Hyppy sujui ilman kehoapuja ihan hyvin. Täytyy treenata erikseen pelkkää hyppyä ja sitten sitä paikallaan pysymistä. Eikä yhdistää niitä. Vajaan tunnin vanhenemisen jälkeen mentiin ajamaan jälki. Rommi löysi hyvin jäljen ja lähti kuin ohjus puskemaan jälkeä. En nähnyt ekan kepin merkkiä, enkä siksi tajunnut hiljentää liinalla koiran vauhtia. Rommi otti kuitenkin lennosta itse kepin suuhunsa ilman hiljennysapua.  Rommin jäljestäminen oli  ihan mallikelpoista ensimmäisten 4 keppien verran.  Sitten tuli 90 asteen käännös, jonka Rommi teki hyvin. Se jälkeen alkoivat vaikeudet. En tiedä johtuiko se tuuliolosuhteista vai mistä, mutta Rommi hukkasi moneen kertaan jäljen. Ihmeen ja kumman kaupalle se löysi kuitenkin viimeiset kepit. Ihan hyvä oli tehdä vähän pidempi jälki Rommille.  Täytyy kuitenkin ottaa taas jossain nurtsilla sitä tarkkuusjäljestystä.  Nyt täytyy sitten yrittää tuolla toko-puolella muistaa noita Annukan hyviä neuvoja ja ryhtyä hiomaan juttuja.

Tokoilua ja jäljestystä

September 19th, 2007

Tänään olin suunnitellut, että ottaisin maastotreeneissä Rommille pelastuskoirien peruskoealueen ja tarkoitus olis ollut tehdä treeni kokeen kaltaisesti sillä erotuksella, että Rommi hakee irtorullia. Olin tietenkin unohtanut, että tällä viikolla oli VSPK:n hätäensiapukoulutus ja treeneihin ei tullut ketään. Kävin tekemässä Rommille n. 200m pitkän jäljen, jolle jätin 6 keppiä. Jäljen vanhetessa otin Rommin kanssa tottista. Harjoiteltiin käännöksiä oikealle, koska yleensä ne käännökset ovat olleet liian väljiä. Palkkana oli namit ja aina kun kontakti säilyi ja kesti käännökset tuli palkka. Otin vielä noutokapulan tuontia niin, että otin 2 askelta taaksepäin. Vähän toi vinoon, mutta jo parempi kuin ennen. Odottelin vielä vähän jäljen vanhentumista. Noin puolen tunnin jälkeen lähdettiin sitten ajamaan jälkeä. Alku meni taas toheloinnissa ja nokka nousi ylös. Kuitenkin kepit löytyi. Jäljestys parani koko ajan, ekalla kepillä kehuin kepistä ja seuraavat se otti suuhunsa aivan ilman kehottamista. Jotkut asiat näköjään menee pikkukoiran päähän yhdellä kertaa. Viimeisten keppien väli meni sitten oikein vauhdilla nokka kiinni maassa. Pitää varmaan tehdä välillä oikein kunnon pitkiä jälkiä, että saadaan tuota onnistunutta jäljestystä enemmänkin.
Koska kello oli vasta vähän yli seitsemän ehdin vielä TKK:n tottistreeneihin. Otin aluksi taas Rommilla sitä katso-sanaa. Sain pidettyä kontaktin niin hyvänä, että otettiin vielä tervehtiminen siihen mukaan. Kontakti säilyi ihan kivasti. Täytyy treenailla näin ja ottaa vähitellen se kopelointi mukaan. Itse treenit menivät hyvin. Otin Rommille aluksi paikallaan oloa. Häiriöitäkin oli riittämiin, kun joka puolella tehtiin eri liikkeitä hyppynoudoista luoksetuloon. Naapurikentällä oli vielä suojelutreenit ja mekkala sen mukainen. Seuraamisessa pyysin vinkkejä oikealle käännöksien väljyyteen. Tein Rommin kanssa käännöksiä ja yllätys yllätys selitys väljyyteen löytyi ohjaajan liikkeistä: mun tapani kääntyä oikealle oli väärä. Käännyin oikealle vasen jalka edellä, jolloin ikään kuin ohjaan liikkeilläni koiran kauemmaksi itsestäni. Heti kun käännyn oikealle oikealla jalalla, mitään ongelmaa ei ollut!!! Kyllä se välillä on pienestä kiinni. Rommi edisti taas jonkun verran joten otin vasemmalle kieputtamista ja palkkaamista taaksepäin. Pitää varmaan tarkkailla tuota seeuraamisasentoa, ettei lähde vinottamaan liikaa. Kokonaisuutena Rommin seuraamista kehuttiin, se on kuulemma todella hyvännäköistä kunhan se edistäminen saadaan pois. Myös siitä tuli kommenttia, että Rommin kanssa täytyy olla oikea-aikaisen palkkauksen kanssa tarkka, koska se on niin nopea ja vilkas, että palkka tulee juuri oikeaan aikaan.

Koiramaisia touhuiluja ennen blogin avautumista

August 24th, 2007

19.09.07
Tänään olin suunnitellut, että ottaisin maastotreeneissä Rommille pelastuskoirien  peruskoealueen ja tarkoitus olis ollut tehdä treeni kokeen kaltaisesti sillä erotuksella, että Rommi hakee irtorullia. Olin tietenkin unohtanut, että tällä viikolla oli VSPK:n hätäensiapukoulutus ja treeneihin ei tullut ketään. Kävin tekemässä Rommille n. 200m pitkän jäljen, jolle jätin 6 keppiä. Jäljen vanhetessa  otin Rommin kanssa tottista. Harjoiteltiin käännöksiä oikealle, koska yleensä ne käännökset ovat olleet liian väljiä.  Palkkana oli namit ja aina kun kontakti säilyi ja kesti käännökset tuli palkka. Otin vielä noutokapulan tuontia niin, että otin 2 askelta taaksepäin.  Vähän  toi vinoon, mutta jo parempi kuin ennen. Odottelin vielä vähän jäljen vanhentumista. Noin puolen tunnin jälkeen lähdettiin sitten ajamaan jälkeä. Alku meni taas toheloinnissa ja nokka nousi ylös. Kuitenkin kepit löytyi. Jäljestys parani koko ajan,  ekalla kepillä kehuin kepistä ja seuraavat se otti suuhunsa aivan ilman kehottamista. Jotkut asiat näköjään menee pikkukoiran päähän yhdellä kertaa. Viimeisten keppien väli meni sitten oikein vauhdilla nokka kiinni maassa. Pitää varmaan tehdä välillä oikein kunnon pitkiä jälkiä, että saadaan tuota onnistunutta jäljestystä enemmänkin.
Koska kello oli vasta vähän yli seitsemän ehdin vielä TKK:n tottistreeneihin. Otin aluksi taas Rommilla sitä katso-sanaa. Sain pidettyä kontaktin niin hyvänä, että otettiin vielä tervehtiminen siihen mukaan. Kontakti säilyi ihan kivasti. Täytyy treenailla näin ja ottaa vähitellen se kopelointi mukaan. Itse treenit menivät hyvin. Otin Rommille aluksi paikallaan oloa. Häiriöitäkin oli riittämiin, kun joka puolella tehtiin eri liikkeitä hyppynoudoista luoksetuloon. Naapurikentällä oli vielä suojelutreenit ja mekkala sen mukainen. Seuraamisessa pyysin vinkkejä oikealle käännöksien väljyyteen. Tein Rommin kanssa käännöksiä ja yllätys yllätys selitys väljyyteen löytyi ohjaajan liikkeistä: mun tapani kääntyä oikealle oli väärä. Käännyin oikealle vasen jalka edellä, jolloin ikään kuin ohjaan liikkeilläni koiran kauemmaksi itsestäni. Heti kun käännyn oikealle oikealla jalalla, mitään ongelmaa ei ollut!!! Kyllä se välillä on pienestä kiinni. Rommi edisti taas jonkun verran joten otin vasemmalle kieputtamista ja palkkaamista taaksepäin. Pitää varmaan tarkkailla tuota seeuraamisasentoa, ettei lähde vinottamaan liikaa. Kokonaisuutena Rommin seuraamista kehuttiin, se on kuulemma todella hyvännäköistä kunhan se edistäminen saadaan pois. Myös siitä tuli kommenttia, että Rommin kanssa  täytyy olla oikea-aikaisen palkkauksen kanssa tarkka, koska se on niin nopea ja vilkas, että palkka tulee juuri oikeaan aikaan.  
18.09.07
 Ruutin poski voi hyvin. Lievä kohouma punkkikohtaan jäi, se ei kuitenkaan enää punota. Silmän väri näyttää palautuneen myös ainakin osittain. Muuten ollut ihan normaali eikä arista poskea tai silmää.  Aloitin eilen Rommin kanssa tokomaisen tottistelun: lyhyitä seuraamisia, tiivistä kontaktia ja paljon palkkaa. Yritän hioa Rommin kontaktia paremmaksi pienillä onnistuneilla seuraamisilla. Aloitettiin Rommin kanssa katso-käskyn opetus. Kontaktista tulee namia ja katso-sana.  Tänään oltiin sitten raunioilla vuorostaan 3 hengen treenilöissä. Treeneistä alempana enemmän.
TREENIT/PAIKKA: Pelastushaku/Koivulan rauniorata
KELI:  kuiva, tyyni
HARJOITUS:  Irtorullia hajustettujen paikkojen vieressä
MAALIMIEHET: 2×2 (yksitellen)
PIILOASENNOT/-PAIKAT: kolmio, pikkukasa ,rengas, taaempi etukasan renkaan sivu 
PALKKA:  kanaa, palkataan vasta kun tulee lupa
KOMMENTTI: 
Jatketaan raunioilla irtorullilla harjoittelua. Otetaan muuten paljon erilaisia muuttujia
Sunnuntaiset kiintorullatreenit menivät pipariksi oman kiihtymykseni takia, kun menetin malttini valeiden kanssa. Koira aisti kiihkoiluni ja tarjosi pikaista vastausta toimintaani ottamalla rullan suuhun heti kun sai hajun tarkentamatta eli käymättä kunnolla maalilla. Otin tänään tarkoituksella Rommin viimeisenä, jotta rauniolla olisi riittävästi erilaisia hajuja ja se joutuisi paikantamaan hajun aina tarkasti. Maalimiehet laitoin myös niiden piilojen viereen, missä aiemmin oltiin oltu. Eka maali meni hyvin, ilman ongelmia. Toisena olevalla kasalla Rommi sai hajun (ja ilmeisesti näönkin) maalihenkilöstä. Se yritti kovin napata kiintorullaa suuhunsa, mutta ei pystynyt, koska olin virittänyt sen niin tiukalle, ettei sitä pystyisi käyttämään. Rommi kierteli kasaa omatoimisesti ja lopulta löysi uuden reitin maalimiehelle.  Maalimies    kertoi kuulleensa Rommin käyneen kasan toisella puolella melko liki silloin kun yritti ottaa kiintorullaa. Eli koetilanteessa uskoisin, että ilmaisu oltaisiin hyväksytty.  Viimeisellä kahdella ei ollut mitään ongelmia. Näissä Rommi joutui vielä odottamaan palkkaa niin kauan, että sai minulta luvan tulla palkatuksi. Oikein onnistunut hyvä treeni. Pitää jatkaa irtorullilla raunioilla ja keskittyä ennemmin harjoittelemaan vaikeampia piilotyyppejä ja muita häiriöitä. Otettiin muuten parkkiksella vielä ennen treenejä sitä katso-sanan vahvistusta. Aluksi ei meinannut tulla keskittymisestä mitään, kun poika oli niin innoissaan luullessaan pääsevänsä heti ettimään.  Maltettuaan hieman alkoi jo keskittyä minuun  ja kontaktin pitämiseen.
16.09.07
TREENIT/PAIKKA: Pelastushaku/Koivulan rauniorata
KELI:  kuiva, melko tuulinen
HARJOITUS:  Kiintorullan vahvistus
MAALIMIEHET: 2×1 +1×2 (yksitellen)
PIILOASENNOT/-PAIKAT: rivitalo, kaivonliuska, maakuoppa, kasa 
PALKKA:  kanaa,  purkki näkösällä, maahanmenosta purkki auki
KOMMENTTI: 
Täytyy vahvistaa irtsareilla rauniolla toimimista, kuvio ei ole vielä varma. Täytyy harjoitella rauhallisempaa omaa toimimista.
Tänään oltiin Rommin kanssa rauniotreeneissä ja tänään me sitten saatiin ne ekat valeilmaisut. Kaksi ekaa piiloa meni hyvin. Rivitaloksi kutsuttu umppari ja kaivon alusliuska sujuivat ongelmitta. Seuraava maalimies ei ollutkaan siellä, missä luulin, joten en osannut tarkkailla Rommin elekieltä niin tarkkaa, ja siksi ihmettelinkin, mitä se teki "väärässä paikassa" ja kutsuin sitä pois piilolta. Rommi otti sitten rullan suuhun pelkästä hajusta ja näytölle lähettäessä se meni jonnekin aivan muualle. Lähetys uusittiin, Rommi meni oikean paikkaan ongelmitta. Ilmeisesti ohjaaja kävi siinä vaiheessa sen verran kierroksilla, että seuraavalle lähettäessä Rommi teki saman vale-/etäilmaisun kahteen otteeseen. Seuraavaksi nollattiin tilanne ihan kokonaan: lähdettiin käyskentelemään muualle ja mä kehuin koiraan. Pelin poikki viheltäminen auttoi ja Rommi haki viimeisen maalin ongelmitta. Ilmeisesti  mä olen hötkyillyt liikaa sen kanssa  raunioilla. Pitää rauhottaa tahtia ja helpottaa hommaa. Sitä vaan tietenkin innostuu, kun näkee koiran edistyneen. Viimeisen maalimiehen etsintä  löytyy muuten tuolta videogalleriasta.
Käytiin illalla vielä toko-kurssilla. Siellä meni ihan kivasti. Nyt ryhdyn rakentamaan Rommille "luoksepäästävyys käskyä" ja palkkaaman koiraa tosi pienistä jutuista, että saadaan tarkkuutta siihen homman.

15.09.07
Tänään käytiin Taijan kanssa tekemässä Rommille ja Niitille esineruudut. Tehtiin kaistale, joka oli hieman vajaa 50 metriä. (maasto vietti sen verran alaspäin n.40metrissä, että ei ois enää nähnyt koiran toimintaa. Laitettiin leluja takarajalle ja aika lähekkäin. (2xpatukka, köysi,narupallo) Käytiin Rommin kanssa ne sinne yhdessä viemässä. Ekan ja tokan haki hyvin. (Ekalla kuitenkin ihmetteli, kun  esineitä oli niin paljon ja lähekkäin, että minkä ottais.) Kolmannelle Rommi ei oikein irronnut ja lähti ruudun ulkopuolelle. Käytiin Rommin kanssa katsomassa uudestaan lelut. Rommi haki patukan hyvin, mutta kun yritin lähettää uudestaan, kävi niin kuumana tähän patukkaan , että lähtö ruutuun  etsimään lisää ei ollu riittävän motivoivaa. Taija kävi vaihtamassa patukan tilalle köyden . Viimeinen yksittäin sujuin hyvin. Näköhavainnosta huolimatta Rommi joutui etsimään köyttä hajun avulla. Täytyy ottaa yksittäisiä esineitä, niin ettei ihan lähellä ole mitään muuta. Esineetkin täytyy varmaan vaihtaa vähän tylsempiin.  
14.09.07
Päästiin eilen Ruutin kanssa eläinlääkärille. Punoitus poskessa oli jo hieman laskenut yön aikana, silti halusin viedä näytille. Purema-alueelta otettiin näyte ja se tutkittiin. Jonkinasteista tulehdusta löytyi, johon saimme hoitavaa geeliä. Silmä tutkittiin myös. Mitään vakavaa vauriota silmän linssistä ei löytynyt, kuitenkin verenpurkaumia. Saatiin silmätipat  ja Rimadyl-kuuri sekä kymmenen päivän päähän kontrolliaika. Silloin olisi tarkoitus peilata Ruutin silmänpohjat uudelleen, koska molemmat silmät reagoivat heikonlaisesti valoon silmiä tutkittaessa.  Pitää toivo, ettei löydy mitään vakavaa. Syynä reagoimattomuuteen saattoi olla Ruutin kiihtynyt mielentila:  vastaanotolla oli odottamassa toinen uroskoira ja ennen tutkimusta täytyi Ruutin kertoa oma mielipiteensä muista saman sukupuolen edustajista.
Käytiin Rommin kanssa eilen myös siellä Laitilassa vepeilemässä. Ihan kivasti meni, otettiin maalla vientiä ja se sujuin hyvin. Sitten tehtiin niin, että minä menin veneeseen ja Rommi otti muovipötkönsä rannalta ja toi minulle. Se sujui ekan kerran loistavasti. Toisella kertaa välimatka oli kuitenkin niin pitkä ja aallokko melkoinen, että Rommilta loppui kantti uida mun luo. Olis pitänyt varmaan olla se sen huippulelu palkaksi veneeseen, eikä mitään tyhmiä makupaloja. Lopuksi kun oltiin rantautumassa veneellä ja Rommi ui kohden annoin sen vetää veneen rantaan. Se sujui mallikelpoisesti . Heitin vielä Rommille dammya ja yritin saada sen uimaan maalitolppien välistä. Se rupesi nyt tuomaan suoraan minulle dammya, eikä kauas pois. Heitin heti  dammyn veteen, jotta Rommi oppii, että palkka( dammyn heitto) tulee sitä nopeammin, mitä reippaammin dammy minulle tuodaan. Täytyy ottaa vielä kuivaharjotteluna vientiä lisää. Hoffi-immeiset kattelivat Rommin intoa ja ihastelivat, että sitä ei ainakaan tartte viritellä mitenkään. Päinvastoin mähän joudun  rauhoittelemaan sitä, kun välillä tuntuu, että mennään vähän liiankin kierroksilla. Rommi muuten sai positiivista kommenttia avoimuudestaan.Testattiin muuten se mun pelastuspuku. Olin yllättynyt, miten hyvin se piti vettä, vaikka sillä on ikää yli kakskyt vuotta. Jostain täytyy hommata vaan parafiiniöljyä vetoketjua varten. Meinaan rupes jo jänskättämään, että täytyykö mun ajaa puku päällä kotiin, kun vetskari oli sen verran jäykkä.  
Päästiin muuten Rommin kanssa  TKK:n toko-kurssille. Sunnuntaina on eka kokoontumiskerta. Toivottavasti saadaan hyviä vinkkejä ja opimme paljon uusia juttuja.
Ruutin punkinpurema näyttää jo tasaantuneen, halkaisija on enää pari senttiä ja värikään ei ole enää niin ärtyneenpunainen. Jonkun verran puremakohta on vielä turvoksissa. Silmään on tiputettu tippoja  4-5 –kertaa päivässä toivotaan, että sekin paranee kuntoon.
12.09.07
TREENIT/PAIKKA: Pelastushaku/Pirunpesä
KELI:  kuiva, melko tuulinen
HARJOITUS:  Kiintorullan vahvistus
MAALIMIEHET: 2×2 +1(yksitellen)
PIILOASENNOT/-PAIKAT: 2xmakaavaa, 3 kyykyssä
PALKKA:  kanaa, palkkapurkki piilossa, vasta sitten kun annetaan lupa palkataan 
KOMMENTTI: 
Rommi toimi ihan hyvin ja teki hienoja pistoja ja irtosi, pitää tarkkailla tuota jälkeäpitkinmenoa.
Meillä oli tänään kolmen hengen treenit Pirunpesällä. Kolme ensimmäistä pistoa sujuivat hyvin. Neljännelle Rommi lähti myös hyvin. Sain radiopuhelimella ilmoituksen, että oli käynyt paikalla. Jostain syystä Rommi ei tullutkaan suoraan minulle vaan teki pitkän kaarroksen. Muutama metriä ennen minua se vielä tiputti rullan suusta. Lähetin Rommin uudestaan maalille, tällä kertaa kuvio sujui toivotulla tavalla, otti rullan tuli suorinta tietä minun luokse ja sitten näytölle.  Otin vielä yhden helpon toiston lopuksi. Itse kuvio sujui hyvin, ainut vaan, että  Rommi meni jälkeä pitkin maalille. Loppuhäslingeistä huolimatta olen ihan tyytyväinen treeneihin. Maalit olivat n. 30-40 metrin päässä, eikä irtoamisessa näyttänyt olevan ongelmia. Ja mitä jäljestykseen tuleen, mehän treenattiin puhtaalla alueella, missä ei ollut ihmisten hajuvanoja valmiina, eli kiusaus lähteä jälkihajua pitkin oli aika suuri.
Treenien jälkeen piipahdimme vielä Taijan ja Piin kanssa TKK:n tottistreeneissä. Otin Rommin kanssa seuraamista, kävi tosi kuuman ja poikitti edessä. Pyysin paria mieshenkilöä harjoittelemaan luoksepäästävyyttä ja ilmoittautumista. ihan kivasti meni. Mun pitää ruveta varmaan kieltämään pörinästä oikein kunnolla. Se taitaa olla ennemminkin opittu juttu, kun mikään varsinainen pelkojuttu.  Vielä lopuksi otin yhden eteenlähetyksen, joka meni keturalleen,  koira teki oikein mielettömän kaarroksen. Täytyy varmaan taas helpottaa ja antaa näköhavaintoja patukasta, että koira oppii menemään aina suoraan eteenpäin. Otin vielä Rommille tokohypyn.  Se meni ihan nappiin.
Koko ruljanssin päätteeksi käytiin Taijan, Piin, Niitin ja Rommin kanssa kiertämässä  peltolenkki, koirulaiset saivat juosta oikein olan takaa.  Kiva oli huomata, että näinkin kova fyysinen rasitus ei saanut Rommia ontumaan. ( Rommi on ollut koko kesän suht vähällä liikunnalla, kun olen yrittänyt säästellä koipea) Kesän vähäisempi liikunnan määrä kyllä näkyi Rommista. Se oli aika poikki juoksemisesta, vaikkei tehty edes mitään pitkää lenkkiä. Pitää lisätä vähitellen Rommin liikuntaa.
Kotiin tultua huomasin Ruutin poskessa punkin. Tai oikestaan en punkkia vaan kuivunutta  verta, joka oli paakkuntunut Ruutin poskeen. Kuivuneen veren seasta löytyi sitten se punkki.  Täytyy huomenna soittaa aika lääkärille ja viedä näytille: poskessa kun on n.3 cm:ä halkaisijaltaan oleva punainen laikku ja keskellä kohouma. Toivottavasti selvitään säikähdyksellä.

11.09.07
TREENIT/PAIKKA: Pelastushaku/Koivulan rauniorata
KELI:  kuiva, vähätuulinen
HARJOITUS:  Kiintorullan vahvistus
MAALIMIEHET: 3×2 (yksitellen)
PIILOASENNOT/-PAIKAT: 4x kasojen vierusta,  betonirengas, kuoppa 
PALKAT:  lihapullat, purkki maahan, koira maahan vähän odotusta ja palkka
KOMMENTTI: 
Rommilla oli pientä epäröintiä kiintorullan kanssa. Pitää ottaa korkealla olevia maalimiehiä vähitellen.
 Meillä oli tänään kolmenhengen  aamupäivätreenit raunioilla. Otin Rommille kiintorullailmaisua lyhyillä matkoilla ja niin, että ei menty kunnolla piiloon.  Näköhavaintoja katoavasta maalimiehestä en myöskään antanut. Ekat kaksi piiloa sujuivat ongelmitta. Kolmannelle Rommi lähti hajun perään kasalle, nousi ylös ja otti rullan muutaman metrin päässä saatuaan näköhavainnon maalista.  Rommi oli sen verran hämillään, että kävi tarkistamassa ala kautta uudemman kerran koko ajan rulla suussa. Sitten se vasta tuli minulle takaisin.  Täytyy keskustella rullaihmisten kanssa näistä "etäilmaisuista". Neljäs meni ongelmitta, kuvio toimi niin kun pitikin. Viides maali meni kahdesta betonirenkaasta tehtyyn piiloon. Rommi löysi oikean paikan kurottautui ylös haistelemaan ja taisi nähdäkin maalin. Ylöskurkistellessa se ei tietenkään saanut rullaa "automaattisesti" suuhun eikä oikein enää tajunnut , mitä tehdä. Rommi kävi useamman kerran maalillä ja välillä mun luona, mutta rullaa se ei tajunnut ottaa. Kun maalimies oli nousemassa ylös avittaakseen rullaa suuhun, otti Rommi sen kuitenkin itse ennen apuja. Pitää tehdä ensi kerralla jokunen tällainen piilo jonne täytyy kurottautua, ei kuitenkaan liian korkealle. Viimeinen maali oli raunioradan reunalla kuopassa. Piilo oli helppo, eikä ongelmia tullut. Siihen oli hyvä lopettaa. Positiivista muutoin oli, että Rommi liikkui hyvin raunioilla käyden tarkistamassa omatoimisesti piiloja. 

09.09.07
Tänään piti olla raunioilla treenit aamupäivästä. Ilmeisesti kuitenkin kaikki olivat Kuusiston linnanraunioilla eikä paikalle tullut ketään. Kävin tekemässä Rommille kuitenkin jäljen. Jäljen vanhetessa käyskentelimme raunioilla. Kierrettiin kasoilla ja sain Rommin pienen epäröinnin jälkeen tulemaan alas kasan pohjalle. Muutaman toiston jälkeen ei kiipeilyssä ollut enää mitään outoa. (Viime rauniotreeneissä Rommi  ei uskaltanut mennä alas maalille ja sai rullan kasan "suulta".) Lähettelin Rommia myös tsekkaamaan piiloja ja se kävi ihan kivasti niitä tarkastelemassa . Lihapullien loputtua otin Rommin kanssa tottista ja erityisesti sitä eteenmenoa. Vaikeuksia oli Rommin edistämisessä, pitänee harjoitella lisää pitempiä sarjoja. No sitten se jälki; no se meni vuorostaan aivan päin peetä. Rommi hössötti alun tyypillisesti , löysi kuitenkin kepit ja purkit. Välillä oli oikein hyviäkin pätkiä ja sitten taas hössötystä kuono ilmassa säntäilyä sinne sun tänne. Syynä tietty saattoi olla, että jälki ei ehtinyt vanheta kuin puolituntia ja tuuli aika kovin. Pitää varmaan yrittää tehdä Rommille nollausjälki ja yrittää olla viilipyttynä.
Tsekkasin eilen Varsinais-Suomen kennelpiirin koulutuksia ja huomasin, että eräässä maskulaisessa hoffi-seurassa treenaan vepeä. Soitin vetäjälle ja puolen tunnin puhelun jälkeen puhuttiin jo ensi viikon vepe-treeneistä. Jee, hienoo, että päästään täällä vepeileen!!
Otin Rommille tuossa takapellolla vielä päivän päätteeksi lyhkäsen jäljen. Päätin, että nyt pysyn rauhallisena teki koira mitä tahansa.  Jälki ei ehtinyt vanheta kuin vajaan tunnin. Oli pakko mennä ajamaan, kun pimeä rupeaa tulemaan jo ennen yhdeksää. Laitoin jäljelle kolme keppiä, jotka merkkasin krepeillä. Namipurkkeja en laittanut laisinkaan.  Rommi lähti jäljelle kuin ohjus vain muutaman kerran kadotti ja jatkoi matkaa oikeaan suuntaan. Kepit sujui hyvin, kun pystyin himmaamaan koiran vauhtia. Lopussa se jo itse otti vikan kepin suuhunsa. Taitaa olla parempi ottaa namipurkit pois keppien alta ja opettaa, että  namit tulee mammalta kun kepit löytyy eikä niin, että oiotaan namipurkkeja etsiessä. Hyvä, että saatiin onnistuminen vielä aamupäivän PPRRKEle-jäljen  jälkeen.
07.09.07
Miika oli meille tänään tuossa pihamaalla maalihenkilönä. Ekat kaks oli helppoja ja lyhkäsiä hakuja, toisaalta hyvä niin, saipahan Rommi lisää varmuutta kuviosta. Lähetin Rommin talon takaa viimeiselle pistolle ja hetken päästä se tuli mun selän takaa ja juoksi suoraan muutaman metrin päässä olevalle venetrailerille, tiputti hetkeks rullan, otti sen uudestaan ja juoksi mun luo. Taas olin myymässä maata, että nyt se vale sitten tuli. Päästin kuitenkin koiran näytölle ja kappas vaan, Miikapa oli tosissaan oikein piiloutunut, vaikka en ollut pyytänyt mitään umpipiiloa, enkä siksi uskonut, että se köhnäis siellä pressun alla trailerin renkaan vieressä.  Rommi tais olla sen verran ihmeissään umpparista, että sen piti käydä vielä uudestaan tarkistamassa, että olihan siellä varmasti joku. Pitää varmaan kokeilla umppareita tässä joku kerta oikeissa treeneissä.
 
06.09.07
Tänään vietettiin sitten "hakuvapaata" päivää. Päätin kuitenkin tehdä Rommille tuohon takapellolle lyhkäsen jäljen, sellasen vajaat 100 metriä pitkän. En laittanut makkaraa jäljelle vaan 5 purkkia ja kepit purkkien päälle.  Jälki oli vajaan tunnin vanha, kun lähdettiin ajamaan. Rommi nosti sen hyvin ja meni todella hyvin eikä kouhottanut samalla tavalla kuin yleensä. Yritin laittaa purkit niin, etteivät ne olisi heti kulman jälkeen, ilmeisesti olin laittanut ne kuitenkin liian lähelle kulmaa, sillä Rommi oikaisi muutaman mutkan  hoksattuaan namipurkin. Kaiken kaikkiaan ihan kohtuullinen jälki. On tainnut olla apua turhaan tsättäilyyn siitä, että olen ajatuttanut nurtsilla "pakotejälkeä" missä koira on tiukasti liinassa, ja joutuu ottamaan joka askeleen.  Keppejä pitäisi varmaan ruveta tekemään erikseen.  Jäljen jälkeen kokeilin ihan piruuttani, hajustettujen keppien tunnistusta.(En siis oo koskaan tehny aikasemmin.) Kaadoin keppipussukasta keppejä maahan ja lisäsin sinne yhden käsissäni pyöritellyn kepin.  Lähetin Rommin kasalle ja kappas vaan poikaa, se poimi juuri oikean kepin. Toistin jutun vielä kaksi kertaa eri paikoissa ja eri kepeillä ja kummallakin kerralla kasasta löytyi oikea keppi. Kyllä se koiranpoika osaa tehdä juttuja myös ilman sitä rautalankaa…
05.09.07
TREENIT/PAIKKA: Pelastushaku/ Pirunpesä
KELI:  kuiva, vähätuulinen
HARJOITUS:  Kiintorullan vahvistus
MAALIMIEHET: 4 eri maalimiestä (yksitellen)
PIILOASENNOT: 1 seisova 3 kyykyssä
PALKAT:  lihapullat, purkki maahan, koira maahan palkka
KOMMENTTI:  Treenit sujuivat loistavasti, luottamus koiran osaamiseen kasvoi.
Tehotreeniviikko jatkui tänään. Oltiin Pirunpesällä kentän puolella.  Maalimiehet olivat n. 30-40 metrin päässä ns. keskilinjalta. Eka maali seisoi puuseinän takana. Rommi irtosi hyvin, löysi etsittävän, otti rullan ja tuli sivulle. Tämä oli Rommin toinen kerta seisovalla maalilla ja eka kiintorullan kanssa. Hienoa, että mitään ongelmia ei tullut. Seuraavalta lähetykseltä Rommi meni suoraan piilolle ja toimi moitteettomasti. Itse olin jotenkin hölmöillyt liinan kanssa, se nimittäin oli jäänyt näytöllä matkalle. Liina löytyi kuitenkin sujuvasti. Kolmannelle piilolle lähetin Rommin niin, että vaikka koira eteni syvälle, ei se saanut hajua, teki PK-termein tyhjän piston. Kutsuin Rommin takaisin lähetin sen uudemman kerran matkaan. Vieläkään se ei saanut pistolta hajua, jatkoi kuitenkin työtä ja etsi niin kauan, että löysi.  Tulipahan nähtyä, ettei Rommi ainakaan heti ole ottamassa rullaa suuhun turhaan, kun mitään ei löydy. Ehkä olen ollut turhaankin liian huolissani mahdollisista valeilmauksista. Tänään ainakin näytti ilmaisun osalta tosi hyvältä.  Viimeinen maali oli sitten helppo ja Rommi toimi todella upeasti.  Täytyy olla todella tyytyväinen, että uudet maalimiehet ja vähän harjoitellut asennot eivät tuottaneet minkäänlaista ongelmaa. Milloinkahan sitä uskaltaisi kokeisiin….??   Nyt pidetään loppuviikko breikkiä ja sunnuntaina rauniolle. Sitten tuleekin pitkä tauko seuraaviin treeneihin. 
04.09.07
TREENIT/PAIKKA: Pelastushaku/ Koivulan rauniorata
KELI:  kuiva, vähätuulinen
HARJOITUS:  Irtorullatreenit, hankalat piilot
MAALIMIEHET: 4 eri maalimiestä, 5 piiloa (yksitellen)
PIILOT:  tunnelin mutka, kasa, 3 liuskanalusta
PALKAT:  lihapullat,  suorapalkka näytöllä
KOMMENTTI:  
Treenit menivät mukavasti, kasoilla liikkumista voitaisiin treenata yhdessä.
Rommi oli taas tänäänkin intoa täynnä. Lähetin Rommin liikkeelle niin, että se saisi tuuliapuja. Lähtöluvan saatuaan Rommi sinkosi kuin tykin suusta, juoksi  50-60 metriä ja palasi tarkkoen takaisin ja löysi maalimiehen kulmakaivon liuskan alta. Seuraava maali oli tunnelin mutkassa, eli kunnolla sisällä. Rommi otti hajun yläkaivolta, kierteli ja ihmetteli kovin.  Kutsuin sen luokseni tunnelin viereen. Siihen päästyä koira ampaisi ilman apuja tunneliin ja haki rullan. Hienoa oli, että näin ahdistavassa ja pelottavassa paikassa oli vieras mieshenkilö piilossa, ilmat että mitään ongelmia olisi tullut: iloisesti ja reippaasti mentiin myös näytölle. Sen sijaan kun maalimies oli jo tullut piilosta ja oltiin jatkamassa, niin tämän kyseisen miehen naurahdus säikäytti Rommin ja sille piti pöhähtää. Seuraava piilo oli tunnelin toisella suulla liuskan alla. Siinäkään ei ollut mitään ongelmia. Seuraavana oli iso kasa. Rommi paikansi maalit (Anja ja Fanni) hyvin yritti ja löytää keinon päästä kasaan, mutta yrityksistä huolimatta ei päässyt ihan lähelle. ( voi olla, että varoi koipeansa) Kovin se yritti tehdä töitä ja mikä hienointa, ei ollut missään vaiheessa laittamassa hanskoja tiskiin. Lopulta Rommi sai rullan kasan suulta ja näyttö sujui mallikkaasti. Lopuksi otettiin vielä nopea liuskanalus, että saatiin loppuun se helppo piilo. Ens kerralla varmaan otan sitten Rommilla kiintorullatreenit piilon viereen.    

03.09.07
TREENIT/PAIKKA: Pelastushaku/Pirunpesä
KELI:  Kuiva, vähätuulinen
HARJOITUS:  ilmaisu, kiintorullan vahvistaminen
MAALIMIEHET: 2 x2 (yksitellen)
PALKKA: lihapullat: purkki maahan, koira maahan ja palkka
KOMMENTTI:  
Oikein onnistuneet treenit, ei ilmennyt ongelmia, mihin puuttua, tai mitä miettiä
Tänään oli sitten ekat treenit pitkästä aikaan VSPK:n porukassa.  Meitä ei loppuen lopuksi ollut paikalla kuin kolme, mutta saatiin silti ihan sopivat ja tehokkaat treenit aikaiseksi. Minä vähän jännitin, kuinka meidän kiintorullahommelit sujuisivat; sen verran vähän kun ollaan sitä ehditty kokeilla. Koska meitä oli vaan kolme, jouduin toimimaan ilman peesaria ja toivomaan, että kaikki sujuisi ilman pahempia kommelluksia. Lähdettäessä metsään Rommi kävi aivan mahdottomilla kierroksilla ja mietin, mitä tästä tulee.  Eka maalimies oli n. 20-30 metrin päässä. Rommi sinkosi sinne iloisesti ja toimi kuulemma mallikelpoisesti: nappasi rullan suuhunsa ja juoksi takaisin. Seuraavaa maalia en nähnyt ollenkaan vaan lähetin Rommin sokkona pistolle.  Näin, että Rommi otti rullan suuhunsa, mutta ei lähtenytkään tulemaan suorilta minulle.  Hetkeksi myin jo maani, kun mietin, että kylläpä se äkkiä oppi tekemään valeita, kun ei heti löydä maalimiestä.  Kun Rommi tuli sitten rulla suussa luokseni huikkasin maalille, että kävikö se edes siellä päinkään. Ja kyllä vaan, Rommi oli nimittäin lähtemässä pois piilolta ilman rullaa, kun se äkkiä muisti, että ai niin, jotain piti tehdä ennen takaisin menoa, sitten se otti rullan suuhunsa, meni ne muutamat metrit vielä takaisin maalille ja sitten tuli luokseni. Viimeiset kaksi pistoa sujui ilman ongelmia: Rommi irtosi vauhdilla, kävi piilolla, otti rullan ja sitten takaisin ja ei kun näytölle.  Vanhat treenikaverit kehuivat kovin työskentelyämme ja olivat sitä mieltä, että ollaan menty todella paljon eteenpäin sitten viime näkemästä. Ja mikä parasta, Rommi ei ontunut treenien päätteeksi. Huomenna sitten mennään raunioille. Pitää varmaan ottaa irtsarit siellä käyttöön, kun on sen verran aikaa edellisistä rauniotreeneistä.  
01.09.07
Otettiin takapihan ilmaisutreenit Rommin kanssa kiintorullalla. Ilmaisut sujuivat hyvin, vaikkakin viimeinen tuotti Rommille hiukan päänvaivaa: Miika oli jättänyt työhanskansa maahan eteensä ja arvata saattaa, miten koiranpoikanen päätteli tilanteen: toi tietenkin hanskaa irtorullana minulle. No olihan tuo ilmaisu pakko hyväksyä, vaikkakin se kovin hupaisalta tuntui ohjaajasta ;)  Maanantaina olisi sitten tarkoitus päästä VSPK:n maastotreeneihin  katsomaan, kuinka ilmaisu sujuu "oikeissa olosuhteissa". 

31.08.07
Eilinen päivä sujui melkoisessa koomassa. Lähdettiin äidin kanssa ajamaan Turkuun puoli seiskalta aamusta. Auto oli überpakattu ja välillä tuntui, että nyt se pikku Fiat hyytyy kesken kaiken.  Perille päästiin turvallisesti, mutta kyllä melkonen tärinä ja tutina oli päällä 8-tuntisen jännityksen jälkeen.
Tänään kävimme Rommin kanssa Vihdissä Skutilla. Tarkoituksena oli operoida kyynär uudemman kerran. Skutin katsottua Kajaanissa otettuja kuvia ja tunnusteltua koiven liikkuvuutta, hän oli sitä mieltä, ettei mitään leikkausta kannata tehdä. Tilanne ei tuntunut yhtään niin toivottomalta, kun mitä minulle kerrottiin kesällä kuvienoton yhteydessä. Hoidoksi saatiin runsasta liikuntaa aina agilitya myöten Arthryl-valmistetta ja Rimadyl-kipulääkettä. Rommille  laitettiin myös  kortisonia niveleen. Nyt sitten toivotaan, että vaiva alkaa vähitellen hoitua itsestään liikunnalla ja hoidolla.

29.08.07
Tänään oli vika työpäivä täällä Kajaanissa. Kiirettä piti niin töissä kun töiden jälkeen. En ollut kotona, kun vasta yhdeksän maissa illalla, kun kävin vielä moikkaamassa kesän treenikavereita: Kaisaa, Urhoa ja Oilia sekä Virpiä, Kerttua ja Iinestä.  Jotenkin se tuntui haikealta, että nämä kuukausien aikana tutuksi tulleet ystävät täytyy  jäähyväistää.