Toko-koe Kannus

April 6th, 2008

Tämän toko-koerupeaman viimeinen koe oli tänään Kannuksessa. Kaikki muut liikkeet meni suht o.k, paitsi seuraaminen: Rommi oli yllättävän löysä ja kontakti tipahteli. Pisteitä 8.  Muuten saatiin tasaisesti 8½ - 9 . Liikkestä seisomisesta jopa kymppi. Mulla oli kuulemma paljon vartaloapuja, niistä pitää yrittää päästä pois. Pitänee katsoa videolta meidän menoa. Nyt jäädään lepäilemään vähäksi aikaa tokosta. Jos vaikka käytäs ennen sm-kisoja kerran kokeilemassa. Nyt pitäis alkaa hakuhommien muistelu, kun sitä koetta pukkaa melko pian.

TOKOTOKOTOKO-KOETOKO-KOE…..

March 30th, 2008

Haipakkaan meni viime viikko treenatessa ja tämä viikonloppu kokeissa. Päästiin viime tipassa peruutuspaikalta Haukiputaan toko-kokeeseen, joten Rommin kanssa jouduttiin kaksiin kokeisiin peräjälkeen.
Pitkä ajomatka palkittiin: Rommi sai kaikista muista liikkeistä kympit, vain liikkeestä seisomisesta tuli seiska. eli kokonaispisteiksi tuli 194 ja TK1,  KP ja aloluokan voitto.
Tänään siis jouduttiin avo-luokkaan kylmiltään ja sen kyllä huomasimme kokeessa: kaikki liikkeet, mitä ei oltu ehditty harjotella meni enemmän tai vähemmän pieleen.  Mut saatiin me silti tulos, joskin kolmostulos (128)   ja sijotuttiin  toiseksi. Nyt sit ei auta kun ryhtyä tosissaan hinkkaan (siis kun ensi ollaan toivuttu tästä viikonlopusta) niitä avo-liikkeeitä.

TOKO-koe Siilinjärvi

March 24th, 2008

Tänään pistäydyttiin tokoilemassa Rommin kanssa. Nyt pikaraportti rättiväsyneiltä kisaajilta. Luoksepäästävyydestä saatiin ysi. Rommi oli muuten tosi nätisti, ei pöhissy, nosti kuitenkin takapuolen. Mun  oikea peukalo lepäsi taskun suulla, josta tuomari huomautti. Paikallaan olossa Rommi meni maahan vinoo minusta katsoen, koska vieruskumppanina ollut urosrotikka kertoi mielipiteensä ääneen muista koirista. (Rommin tapa on tälläsissa tilanteissa on mahdollisimman vähän provosoiva) Vinosta asennosta 9.  Seuraamisista Rommi 9 ja 8 ½ ei ollut taas sitä treenien hyvää tiivistä seuraamista. Vapaana seuraamisesta tippui myös, kun ryhdyin kääntymään ennen kuin liikkeenohjaaja antoi käskyn. Mulla oli vaan sellanen olo, että kohta törmätään seinään. Liikkeestä maahanmenossa, ei noussut ihan kunnolla perusasentoon, joten siitä tippui piste. Seisominen 9½, en tiedä, mistä puolikas meni. Luoksetulo täysi kymppi. Hyppy ei tänään jostain syystä kiinnostanut Rommia; liike meni nollille. Saatiin kuitenkin ykköstulos pistein 164,5.
Takas Kajaaniin päästyä käytiin vielä Paavolassa ottamassa pienet palautumiset. Päätin, että kokeilen siirtää Rommin palkkausta ennen seuraavaa kisaa leluun, jotta saadaan velttoutta pois. Toivotaan, että liikkeestä maahan meno ei siitä huonone.

Touhuilua

March 18th, 2008

Viikonloppuna tuli Rommin kanssa  vähän tokotettua takapihalla. Ei mitään ihmeellistä, jättäviä liikkeitä ja "tikun" noutoa. Luoksetuloissa koira oli vähän sekaisin: tarjosin eteen istumista ja makaamista ja vasta käsimerkillä tiesi minne tulla. Täytyy unohtaa hetkeksi eteenistumiset.
Lauantaina käytiin myös tekemässä pienimuotoiset haku- esine-etsintätreenit. Mun pointti oli ottaa Rommille kaksi syvää pistoa, että saatais sitä irtautumista. No eka menikin tosi hyvin. Sitten kaivoin verta nenästäni ja laitoin maalin about 70 -80 metriin. Kun lähetin Rommin,  koira uppos samoin tein hankeen, jolloin koira löi kuononsa hangen kanteen. Liikkuminen hangella, joka ei millään meinannut kantaa koiraa oli vaikeennäköstä. Noin 50 metrissä koira otti sitten valeen ja toi mulle rullaa. Lähetin uudestaan ja teki saman. Kiristin kiintorullan riittävän tiukalle, otin muutaman askeleen eteenpäin ja lähetin koiran.  Nyt sain sen irtoamaan ja menemään aina maalille asti, vaikka kulku oli tosi vaikeeta, koiran tassut eivät kantaneet hangella. Näytölle koira lähti ihan hyvin, mutta varoen ja ekaa kertaa koko koiran ilmaisuhistoriassa jouduin vahvistamaan toisella käskyllä näytölle menoa.
No itse treeni oli täysi farssi, muttei suinkaan koiran takia vaan itseni, joka teki näin tyhmät treenit koiralle. Harjoitella nyt irtoamista ja vielä kiintorullalla, jos irtoaminen on tehty melkeinpä mahdottomaksi ja vielä niin, ettei mitään tuuliapuja ole tarjolla. Opettavaista se kuitenkin oli. Esine-etsinnässä en laittanut Rommia enää tekemään pitkää pistoa hangen kantamattomuuden takia, vaan Hanna-Mari kävi tiputtamassa 2 vierasta esinettä ilman, että Rommi näki about 10- 20 metrin syvyyksiin. Esineet tulivat ongelmitta 2 pistolla. Hyvä, hyvä!
Pallohallin poksahdettua viime ja tämän viikon tokotreenit ollaan  järjestetty Kylmän tallin hevosmaneesissa. Eilen saatiin sitten oikein kunnon häiriöt, sillä treeniseuranamme oli oikea heppa!
Hepan taluttaja ihmetteli meidän porukkaa ja kyseli, että nämä koirat ovat tainneet olla ennenkin olleet heppojen kanssa, kun yksikään ei noterannu, vaikka heppaa talutettiin aivan vierestä.
Eilisellä treenikerralla meillä oli "aiheena" jättävät liikkeet ja seuraaminen koemaisesti. Kaisa toimi liikkurina. Muutoin meni hyvin, mutta seisomisen yhteydessä Rommi laski takapuolensa alas. Siis täh? tätä ei ole tapahtunut sitten ties milloin.  Seuraaminen oli Kaisan mielestä parempaa. Toisin sanoen, olen oppinut heiluttamaan tasatahtia vasenta kättä, eikä se ole enää niin jäykkänä.  (ikään kuin vartaloapuna)  Luoksetulot olivat aivan  huippuja, kun annoin pienen käsimerkin. Vauhdikkaasti laukassa tultiin. Ilmeisesti epävarmuus, mitä tehdä on ollut syynä siihen, että luoksetulot ovat olleet vähän hitaanpuoleisia. Hypyt meni kans o.k.  Yksi asia mistä olin ylpeä, oli Rommin 3 min istuminen.:laitoin ruokapurkin jalkojen väliin istumisen ajaksi, mutten kuitenkaan siirtynyt piiloon asti. Rommi pysyi asennossa ja oli hiljaa, vaikka naapurissa Kami ja Neppu tipauttivatkin itsensä alas.Tämän päivän agendana on sitten ainakin luoksepäästävyys.

Paavolassa

March 12th, 2008

Tokohullunpäiväkirjasta päivää!
Viides päivä putkeen kun treenaillaan. Meillä oli Paavolassa KPKY:n vuosikokous, joten miksipä ei ottaa koirat mukaan ja treenata. Paljon ei ehditty ottaa.Ihan perusseuraamista ja laitettiin pöljät pojat( Kami, Rommi ja Urho) aivan vieri viereen paikallaann oloon. Hyvin jätkät pysyivät läheisyydestä huolimatta paikallaan.  Kenttä oli melko liukkaassa kunnossa, ettei siellä oikein voinu mitän ottakaan. Treenien jälkeen käytiin KPKY:n kokouksessa pokkaamassa vuoden 2007 tulokas lautanen BH-kokeen suorittamisesta. Huomenna tulee Rommille sitten ansaittu lepopäivä, jos nyt ei lasketa sisällä tokoilua ;0)

Maneesitreenit Kylmän tallilla

March 12th, 2008

Tänään päästiin treenaamaan hevosenkakkahäiriöön. Heti alkuun pistettiin koko porukka (7 koira) paikallaan oloon ja täytyy sanoa, että se kaikki koirat pysyivät kauniisti paikalla, paremmin kuin yhdessäkään kokeessa, missä ollaan käyty.  Rommia kyllä hiukka kiinnosti hevosen tarpeet ja alkuksi jouduttiin vähän keskustelemaan, että pitää maneesissa tehdään, mutta sitten homma sujuikin ihan mallikkaasti. Otin tänään aloliikkeet avon kaukokäskyt ja vielä tunnarin pitoa. Kaukkareiden lopuksi Rommi sai Kaisalta, joka seisoi takana, palkan. Tunnaria meinas aluksi rouskuttaa, mutta lopulta piti tosi nätisti. Ihan kivat pikkutreenit ja hyvä huomata, ettei hevosen uloste ole ongelma.

Sisä-tokoa, koti-tokoa ja piha-tokoa

March 9th, 2008

Lauantaina kokoontui meidän sm-tokojoukkue Mainun koululle treenaamaan. Me Rommin kanssa käytiin läpi avo-liikkeeitä ja saatiin Tiinalta hyviä vinkkejä kaukokäskyihin ja muihin pikkujuttuihin. Mun pitää ruveta tiedostamaan paremmin omat vartalonliikkeet, etten anna tuplakäskyjä tajuamattani.( esim. vasemman käden heiluttaminen). Hyppy ja myös jättävät liikkeet menivät hyvin. Paikallaan olossa jätin Rommin istumaan namipurkki koipien välissä. Pysyi hyvin kahteen ootteeseen 2 minuuttia. Ekalla kerralla päästi yhdet piippaukset, muuten oli rauhassa. En ollut koko kahta minuuttia näkymättömissä vaan käppäilin välillä salin puolella. Saatiin Tiinalta tunnari-kapuloita ja vielä illalla kotiin tultua ryhdyttiin harjoittelemaan pitämistä. Rommi pitää tosi nätisti vaikkakin ote on melko syvään rouhaseva ei kepukka pyöri suussa.
Sunnuntaina ennen KPKY:n hallituksen kokousta tehtiin pientä treeniä koiranpojille. Koska pallopalkkauksella koira ei meinannut mennä liikkestä maahan, siirryin taas namipalkkaan. Juoksutin Rommia vielä A-esteellä juoksi kivasti kiertämättä. Jäi kylläki ihmettelemään A:n päälle, että minkä ihmeen takia pitää kiivetä ja tulla takas tyhjin hampain. Superlähekkäin laitettiin Rommi ja Urho paikalleen oloon. Molemmat pysyivät hyvin. Illalla kotona vielä tunnarin pitämistä ja tuomista. Teki nätisti.
Tänään mentiin Paavolaan ihan muuten vaan treenaileen. Otin perusseuraamista yrittäen keskittyä omaan liikkumiseen. Seurautin pitkästä aikaa Rommia myös hihnassa ja yllätys yllätys, se ei seurannutkaan niin hyvin. Ei ilmeisesti tajunnut, että nyt täytyy seurata kunnolla. Namilla liikkeestä maahanmenot menivät nätisti. Juoksutin Rommia A:lla meni ihan mukavasti. Ryhdyttiin harjotteleen kaukokäskyihin namivapautusta. Täytyy hioa hommaa vielä kotona, että koira oivaltaa, mistä on kyse. Pistettiin pojat taas paikallaan makuuseen melko tiiviisti ja hyvin osasivat maata. Tunnarin pitäminen sen sijaan ei  toiminut ongelmitta, vaan Rommi ryhtyi jauhamaan kapulaa. Yritin pitää sen suuta kiinni, muttei se tuottanut toivottua tulosta. Kotiin tultua se teki taas hienosti jopa tunnarin tuonnin ilman minkäänlaisia yrityksiä jauhaa. Lopuksi tehtiin Rommille ilmasutreenit. Ilmasut sujuivat hyvin, paitsi että ekalta näytöltä oli lähtemässä haisteleen, kun ei saanu heti namia. Loput kaksi meni kivasti. Vikana olleen lumikasalla seisovankin ilmasi hyvin.
Huomenna sitten treenaan Kylmän tallin maneesiin. Pallohalli nimittäin poksahti viimeyönä eli halleilut ovat todennäköisesti ainakin tältä keväältä ohi.

Hallipalloilua

March 4th, 2008

Tiistaiseen tapaan käytiin hallilla palloilemassa. Harjoitelmiin luoksepäästävyyttä ja muutoin avo-luokan liikkeitä paitsi estehyppy, joka tehtiin alon mukaan. Luoksetulonpysäytykset ja kaukokäskyt olivat ihan o.k noudon loppuasentoa täytyyy hioa kotona. Laitettiin koirat vielä paikallaan oloon maaten ja lopuksi istumaan. Kävin palkkaamassa Rommia aluksi aika usein sitten otettiin kokonainen 2 minuutin istuminen niin että lelu oli jalkojen välissä ja minä näkösällä, kuitenkin melko kaukana. Pysyi ihan hyvin koko ajan vaikka vieressä käytiin ottamassa estehypyjä. Kivat treenit.  Lauantaina sitten lisää tokoilua Mainualla.

Pk- hakuilua ja rakennusetsintää ja hieronta

March 3rd, 2008

TREENIT/ PAIKKA:pelastushakua Mainun koululla
KELI: sisällä
HARJOITUS:  kiintorulla sisällä
MAALIMIEHET: 5 yhtä aikaa
PIILOASENNOT/-PAIKAT:  1 seisova,  1 alasängyllä , 1 hyppyesteen takana, kylmiössä, kyykyssä toimiston nurkassa.
PALKKA: lihapulla
KOMMENTTI: Mukavat treenit. Olin itse rauhallinen niin koirakin oli. Ilmasut kiintorulla sujuivat.
Meitä oli oikein kunnon porukka treeneissä, kun oululaiset olivat talvilomalla Vuokatissa ja tulivat treeneihin ja muilekin kävi hyvin maanantai päiväaikaan.  Laitoin Kaisan ekaan huoneeseen seisomaan, koska seisovat sisällä olivat vaikeita. Pientä piipausta oli ennen kuin tajusi ottaa , otti kuitenkin itsenäisesti. Oulun Pete oli hyppyesteen takana salissa. yritti kurotella siltäkin rullaa, mutta kun ei saanut otti oman. Koistisen Petri makasi sängyllä oli koiralle myös  vähän hankala rullan ottamisen kannalta hyvin otti. Hanna-Mari nousi ongelmitta toimistosta ja samoin Miia kellarista. Kivat ja onnistuneet treenit.  Pitää muistaa  taas välillä ottaa irtsareilla, kun kiintorullatreenejä on ollut nyt monet peräkkäin. 
Treenien jälkeen käytiin Sannan hierottavana, poika oli aika jumissa ja sovittiin, että mennään taas parin kuukauden päästä uudestaan.

TREENIT/ PAIKKA: pk-hakua Paavolan metsässä 1.3.08
KELI: -5 heikko tuuli
HARJOITUS:  kiintorulla
MAALIMIEHET:  3  erikseen
PIILOASENNOT/-PAIKAT: peitetty, 2 avoa
PALKKA: lihapullat ja nakit
KOMMENTTI: Koira teki mukavannäköisesti töitä.
Päätin tehdä Rommille ekat suunnitellut tyhjät pistot -treenit. Treenin piti mennä niin, että Rommi saa  näköhavainnon maalista, joka menee pois hakua-alueelta. Lähetän koiran etsimään tyhjää (tarkotus haamun avulla saada menemään ihan alueen perille) ja kutsua koira pois ja lähettää suoraan toiselle puolelle, josta löytää helposti maalin. Sen lisäksi olin päättänyt ottaa umpinaisen tai siis peitellyn tyypin  Rommille. 
No treeni ei mennyt aivan kuten suunnitelin, sillä en ollut osannut infota kunnolla maaleja.  
Haamuilu meni hyvin ja Rommi oli jatkamassa väkisellä etsintää eli sain kutsua sitä muutaman kerran, ennen  kuin sain sen tulemaan takas keskilinjalle. Tarkotuksena oli lähettää koira suoraan maalille keskilinjan toiselle puolelle. Väärinkäsitysten (maalin paikka) takia  lähetin Rommin vielä 2 kertaa toiselle puolelle tekemään tyhjää, jonka jälkeen päätin liikkua kunnolla keskilinjalla ja lähettää Rommin uudestaan. Rommi löysi maalin, joka oli vielä kaiken lisäksi se peitelty tyyppi. Ilmasu meni hyvin. Kaksi normimaalia meni kans hyvin, syvyyttää pistoilla ei kuitenkaan ollut  hirveesti, eli seuraavaks ( kun enimmät lumet lähtee) täytyy ruveta tekeen 60 -70 metrin pistoja.  

Ilmaisutreenit Vimpelinvaaralla

March 1st, 2008

Eilen Rommi sai seisovan maalimiehen harjoittelua oikein kunnolla. Koiruus sai kiintorullan kaulaan ja lähetin Rommin ekana lumikinoksen taakse Kaisalle. Hienosti meni, ei ollu ongelmia. Toistettiin muutaman kerran samalla tavalla. Viimiseksi Kaisa meni lumitöntäreen päälle seisomaan. Rommi lähti hyvin, meni ihan maalille, mutta kurotellessaan Kaisalle ei osannut ottaa rullaa suuhun. Sen jälkeen se juoksi takaisin ja jatkoi ohitseni. Olin jo käskyttämässä Rommi takaisin uutta lähetystä varten. Sitten se kuitenki juoksi takaisin Kaisalle, otti itsenäisti kukkulan laella rullan ja toi minulle.  Olipa kerrankin hyvä,että mun turpavärkki pysyi kiinni siinä vaiheessa, kun koira lähti kohti Kaisaa uudestaan. Sen päässä selvästi raksutti ja oli hyvä, että se sai itse oivaltaa, mitä pitikään tehdä. Se on vaan vilkkaan ja pehmeän koiran kanssa aina välillä melkosta arpomista, milloin "ylimääräiseen" tekemiseen kannattaa puuttua. Samalla harjoiteltiin hallittavuutta, eli että Rommi ei saa etsintävehkeet päällä sinkoilla minne tykkää.